English (United Kingdom)

CIRED Srbija 2020

TEHNIČKI SEKRETARIJAT SAVETOVANJA
BBN Congress Management d.o.o.
Deligradska 9, 11000 Belgrade, Serbia
Tel/fax: +381 (0)11 / 3629405, 2682318, 3629402, 3629403
Mob: +381 (0) 63 / 368594
Fax: +381 (0)11 / 3629406
E-mail: bbn.pco@gmail.com, bbn@bbn.co.rs
Web site: www.bbn.co.rs

Vrnjacka Banja PDF Štampa El. pošta

VRNJAČKA BANJA smeštena je u centralnom delu Republike Srbije, 200 km južno od Beograda. Vrnjačka banja je biser srpskog banjskog turizma. Banjsko naselje smešteno je delom na blagim, obroncima planine Goč prema Zapadnoj Moravi i delom u pitomim dolinama Vrnjačke reke i Lipovačke reke.

 

 

Zavisno od položaja pojedinih delova naselja, nadmorska visina Vrnjačke banje je od 220 do preko 300 metara. Sa juga, istoka i zapada Banja je zaklonjena planinom Goč i njenim ograncima, dok je sa severa zaštićena vencem Gledićkih planina i nije izložena jakim vetrovima.

 

 

Uže planinsko područje Vrnjačke Banje, sa planinom Goč, deo je ogromnog šumsko-planinskog kompleksa Kopaonika, koje predstavlja zaleđe Vrnjačke Banje i prostire se prema jugu. Pored Goča (1.147m) i Kopaonika (2.017m), u blizini banje su i planine Željin (1.785m), Jastrebac (1.492m) i Stolovi (1.375m).

 

 

To ogromno šumsko prostranstvo od stotine hiljada hektara dočarava šumsko-planinski ambijent Vrnjačke Banje. Čitavo šire planinsko turističko područje Banje izbrazdano je zelenim kotlinama kroz koje protiče niz brzih planinskih potoka i rečica na svom putu prema Zapadnoj Moravi. Svi ovi potoci i rečice obiluju planinskom pastrmkom. Veće reke, pored Zapadne Morave, su još Ibar na zapadu i Rasina na istoku regiona.


 

U blizini Vrnjačke Banje su brojni kulturno-istorijski spomenici među kojima je i manastir Žiča , prestonica Srpske pravoslavne crkve.

 

Manastir Žiča

U blizini je i manastir Studenica koji spada u jedan od najlepših manastira Srbije, a osnovao ga je tvorac prve srednjevekovne srpske države Stefan Nemanja. Pored ugodnog i prijatnog odmora poseta Vrnjačkoj Banji pruža mogućnost brojnih izleta, obilazaka i upoznavanje kulturno-istorijskih vrednosti Srbije. Postoje pouzdani podaci da su meštani sela Vrnjci i okoline, sredinom 19. veka koristili toplu mineralnu vodu za kupanje i piće.

 

 

 

Ipak, istorija moderne banje u Vrnjcima vezuje se za 1868. godinu, kada je formirano Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima. Iste godine izvršena je kaptaža dva izvora tople mineralne vode i počelo se sa izgradnjom banjskih objekata, pre svega kupatila.

 

Više od jednog veka Vrnjačka Banja delotvornošću svojih mineralnih voda i prirodnim lepotama privlači ljude, kao i njeni prostrani parkovi koji su pre stotinu godina utemeljili poznati baštovani.

 

Mobilna aplikacija QR kod

CIRED Srbija 
mobilna aplikacija


prijava_radova

SPONSORI 12.savetovanja

Zlatni sponzori:
© 2021 CIRED Srbija. Sva prava zadržana.